Blog


Rånscenen skapas i ljudrummet – Ljudläggaren Erik Gustavsson ifrån Tidaholm/Skövde berättar

Vem är Erik Gustavsson? 

Jag är en av grundarna till företaget Extreme Audio Recording (E.A.R). Jag har nyligen fyllt 25 år. Född och uppväxt i Tidaholm men bor i Skövde sedan några år tillbaka. Vem är då jag? Jag är en driven och engagerad kille som håller igång tre företag med ljuddesign, frilansmusiker och coverband. Gick musikgymnasiet i Skövde och därefter gjorde musiksoldatstjänstgöring i Stockholm i ett års tid. Tog 2012 kandidatexamen i Ljuddesign för Dataspel vid Högskolan i Skövde och efter det så startade jag tillsammans men min kompis Johan Olsson företaget som gör ljud och musik till dataspel, film och reklam. Mina hobbys är givetvis ljud och musik men också att spela dataspel, umgås med vänner och ta hand om min lilla fluffiga Kleinspetz Shiro.

Du jobbar tillsammans med Johan Olsson med företaget Extreme Audio Recording. Vad gör ”EAR” och vad gjorde ni i filmen Falks Grav?

Tillsammans med Johan så driver jag företaget Extreme Audio Recording (E.A.R). Det som E.A.R utför är ljudläggning av dataspel, film och reklam. I ljudläggning innefattas: Ljudeffekter, tramp, dialogeditering, städa ljudfiler, synka ljudfiler och slutmix i stereo eller surround. Tillsammans med våra kompositörer så utför vi också musikproduktioner till dessa medier.

I filmen Falks Grav så hade vi i uppgift att göra ljudläggning och slutmixen i surround. Så det vi arbetade mycket med var att skapa en trovärdighet i ljudläggningen av filmen med ljudeffekter som passar in i den tidsåldern och att det inte skulle låta för mycket “Hollywood” över det. Vi fick även arbeta mycket med att redigera de olika berättarna i filmen så att det skulle smälta ihop med resten av filmens ljudläggning.

Ni har tidigare arbetat en del med dataspel. Vad skiljer ljudarbetet i film i jämförelse med dataspel?

Både jag och Johan har kandidatexamen i Ljuddesign för Dataspel och med detta så har vi speciellt varit inriktade på att arbeta mot just dataspel i E.A.R. Ett stort projekt som vi har jobbat på är Sanctum 2 som finns både till PC, Xbox 360 och PS3. Vi kände efter att jobbat en hel del med dataspel så ville vi även inrikta oss på nya saker och utvecklas på andra områden. Under 2013 så började vi satsa ordentligt på att marknadsföra oss mot att göra ljudläggning till film och reklam och på kort tid så har vi fått möjligheten att jobba mot just ett flertal lång- / kortfilmer. Och en av dem största produktionerna är just Falks Grav som vi får chansen att arbeta på. Den största skillnaden mellan att jobba med film och dataspel är att på film så spelas ljudet alltid upp på samma ställe och på samma tidpunkt medan i dataspel så är det interaktivt och då spelas ljud när man kommer till utvalda punkter i spelen och på så sätt kan man inte styra över i vilken tid det ska spelas upp. Det svåraste med att jobba mot film är att man ska få den som ser filmen att inte tro att något är fejk i ljudbilden utan att tänka “jo men det är så det ska låta”. Om man inte tänker på ljudbilden så har vi gjort ett bra jobb.

Hur gick processen till. Vilka scener arbetade ni mest med och vad är det ni bidrar med? Vilken skillnad gör ni?

Det vi gör för filmen är att ta hand om allt ljud som finns inspelat på plats och redigerar det och passar in det till bilden, detta gäller då oftast dialog. Allt annat ni hör från filmen är fejk och fanns inte där när inspelningen gjordes. Så när man som tittare hör ett publikvimmel eller får som bräkar så är det vi som lägger in detta för att skapa en mer trovärdig upplevelse. Sen arbetade vi väldigt mycket med mastringen av filmen där vi kombinerar ihop allt tal, ljudeffekter och musik och får det att låta enhetligt genom hela filmen i 5.1 surround.

Några av de scener som vi arbetade mest med var avrättningen av Falk både på introt och outrot då dessa är väldigt starka och känslosamma scener så ville vi verkligen lägga tid på dessa scener. Under barscenen fick vi arbeta mycket med ambiensljud för att illustrera en korrekt 1800 tals krog. Ett flertal av fängelsescenerna lades det en hel del tid på för att få fram en obehaglig kall och låg känsla (droppande vatten, vindpust), även att i talet behandla ljudet så att det är lite mer kantigt och inte lika varm i sin ton. Rånscenen jobbade vi också mycket med.

Hur gick tankarna kring rånscenen? Hur gick processen med denna scenen?

Rånscenen var en intensiv scen. Mycket skulle göras med olika element som inte bara skulle vara actionbetonat. Det skulle vara lugnt i början men sedan gå över till en actionfylld scen. Det gick åt väldigt mycket tid till allt som hörs förutom dialogen. Allt från varenda fotsteg till vapnet som avfyras. Det är en väldigt tidskrävande process att få allt att låta naturligt genom hela scenen. Också att få ett skottljud som låter bra och inte allt för mycket Hollywood, det ska vara trovärdigt men bra. Det tar lång tid att skapa något som passar.

Man får göra en sak i taget och sakta så byggs en helhet upp av ljudbilden. Man måste titta på scenen flera hundra gånger för att i huvudet kunna höra vad som passar och inte passar till scenen. T.ex. hästvagnen om den låter för långt bort eller låter för nära, mycket som skulle finslipas för att låta verkligt.

Berätta en anekdot om Falks Grav eller om filmen

Det var ju väldigt kul att få se Tomas Kullsvik spela bödel i filmen

 

 

Comments ( 0 )

    Add Comment Register    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *